Africa, America, Asia, Europe, Travel, Yleinen

Where I’ve been

Olen päässyt matkustelun makuun varsinaisesti vasta noin reilu kymmenen vuotta sitten, kun tulin täysi-ikäiseksi. Olen kotoisin Pohjois-Suomesta (Lapista) ja luonnollinen ensimmäinen vierailu ulkomaille oli 25km päässä sijaitseva Haaparanta (Haparanda) Ruotsissa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tuohon aikaan, 80- ja 90 -luvuilla, matkustettiin pääasiassa Kanarian saarille, jos nyt ylipäätänsä matkustettiin minnekään koto Suomesta. Minä olen viettänyt suurimman osan lapsuuteni lomista Ylläksellä, jossa meillä oli asuntovaunu ja vähän myöhemmin viikko-osake kolmena viikkona vuodesta. Ylläs oli paikka, ja on edelleenkin, jossa suurinosa isäni puolen suvusta viettää hiihtolomaansa ja useilla heistä onkin siellä mökki. Itselleni Ylläs on ollut aina itsestäänselvä valinta ja olen vieraillut hyvin harvakseltaan missään muissa rinnekohteissa. Viime vuosina olen yrittänyt tutustua muihin tuntureihin, kuten Leviin, Pallakseen ja Rukaan.

57774642

Kävimme lapsuudessani kaksi kertaa kauempana ulkomailla – Espanjassa (Kanarian saarilla) ja Portugalissa. Noiden matkojen jälkeen tulikin 90 -lukua koetellut lama, joten keskiluokkaisen perheen opettajien lapsena meillä ei ollut mahdollisuutta matkustaa Suomen ulkopuolelle. Kesti kymmenen vuotta ennen kuin pääsin uudelleen ulkomaille (Kanarian saarille). Toki kävin Ruotsissa tuona aikana todella usein Haaparannalla ostoksilla. Muistan vieläkin sen onnen tunteen ja täyttymyksen, kun kaiken sen kymmenen  vuoden odotuksen jälkeen pääsin Espanjaan!

Olen ollut aina kiinnostunut maantieteistä, maista ja matkustelusta. Piirsin ala-aste ikäisenä valtavan maailmankartan yksityiskohtaisesti ääriviivoja pitkin, tutkin karttoja ja valtioita ja kirjoitin niistä muistiinpanoja. Uppouduin täysin useiksi tunneiksi vain kirjoittamaan ja tutkimaan. Mikään ei ole muuttunut. Aika vaan ei enää riitä kaikkeen, mutta onneksi viimein olen päässyt jo menemään noihin lukemiini maihin ja kokemaan ne itse. Ensin vierailin pääasiassa Euroopassa muutamaa pidempää matkaa lukuunottamatta (Kuuba ja Tunisia). Tutustuttuani aviomieheeni alkoivat myös pitkät matkat Euroopan ulkopuolella. Toki myös Eurooppaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Where I’ve been

Alta löytyy listat maista, joissa olen vieraillut. Listalta puuttuvat Kroatia, Slovenia ja Monaco, joiden läpi olen vain jyskyttänyt junalla poistumatta vaunusta.

Eurooppa

 1. Suomi
 2. Ruotsi
 3. Norja
 4. Tanska
 5. Islanti
 6. Viro
 7. Latvia
 8. Saksa
 9. Alankomaat
 10. Belgia
 11. Luxemburg
 12. Iso-Britannia
 13. Ranska
 14. Andorra
 15. Espanja
 16. Portugali
 17. Sveitsi
 18. Liechtenstein
 19. Itävalta
 20. Italia
 21. Vatikaani
 22. San Marino
 23. Unkari
 24. Kreikka
 25. Malta
 26. Venäjä

Afrikka

 1. Tunisia
 2. Kenia
 3. Tansania

Amerikka

 1. Kanada
 2. USA (New York, Kalifornia & Hawaii)
 3. Kuuba

Aasia

 1. Japani
 2. Hong Kong
 3. Indonesia
 4. Malesia

Olen jo aika tyytyväinen saldooni ja varsinkin siihen, että olen päässyt käymään aivan mielettömissä kohteissa ympäri maailmaa, kuten esimerkiksi safarilla Masai Maran luonnonpuistossa Keniassa, ajellut ympäri Islannin jylhiä maisemia, nähnyt Kiotossa geishan sujahtavan kapeaa tietä pitkin sekä ajanut läpi New Yorkin osavaltion, jossa tuntui usein kuin olisi ollut elokuvan lavasteissa. Kaikista kaukomatkoistani huolimatta rakastan Eurooppaa. Se on niin monimuotoinen ja kauniita sekä historiallisia kohteita on hyvin lähellä toisiaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettenkö haluaisi edelleen matkustaa kauas. Minulla ja miehelläni on tavoitteena käydä jokaisessa maanosassa yhdessä ja kenties joskus matkustaa maapallon ympäri. Nyt kuitenkin yritämme päästä maihin ja kohteisiin, joissa emme ennen ole käyneet. Kesälomaksi onkin suunnitelmissa toinen yhteinen Interrailimme, jossa yrittäisimme päästä käymään ainakin Balkanilla eri valtioissa, Irlannissa ja Skotlannissa. Ensimmäisellä Interrailillamme  vuonna 2013 kävimme Saksassa, Sveitsissä, Italiassa, Ranskassa, (Monacossa), Andorrassa ja Espanjassa.

IMG_7889