Europe, Finland / Suomi, Kemi, Travel, Yleinen

Kemin LumiLinna / The SnowCastle of Kemi

Vierailin viikko sitten pikaisesti synnyinkaupungissani Kemissä. Helmikuun loppu oli hyvä aika matkustaa kaupunkiin. Pakkasta ei ollut kuin kovimmillaan -17 astetta. Itse asiassa ilma ei tuntunut ollenkaan kylmältä, koska se oli kuivaa ja ei tuullut. Halusin vierailla muutaman vuoden tauon jälkeen myös kaupungin yhdessä kuuluisimmista nähtävyyksistä, Kemin LumiLinnassa.

Saavuin Kemiin lauantai aamuna mukavasti junan istumapaikalla vietetyn yön jälkeen. (Säästin.) Lähdimme moottorikelkkailemaan veljeni vaimon kanssa lähes heti saavuttuani. Halusimme nähdä LumiLinnan mereltä käsin. Harmiksemme lauantain sää oli aika sumuinen ja aurinko ei paistanut.

LumiLinnan edustalla jäällä tapasimme huskyvaljakon, jota erehdyin luulemaan turistien ajattajaksi. Saimmekin kuulla, että valjakkoa ajanut mies asui 8 km päässä saaressa, jossa hän kasvattaa itselleen ”semmoisia huskeja kuin haluaa” ja oli vain lauantai ajelulla koiriensa kanssa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kemin LumiLinna sijaitsee Perämeren rannalla Kemin sisäsatamassa. Sisäsatamaa on kehitetty paljon vuosien varrella ja sinne on syntynyt niin kesä- kuin talvimatkailuun sopivia palveluita. Muistan vielä, kuinka se oli lapsuudessani isolta osin joutomainen hiekkakenttä. Niistä päivistä se on muuttunut paljon ja olen ilolla seurannut alueen kehitystä. Sisäsatamasta löytyy muun muassa Kemin Jalokivigalleria, useita ravintoloita/kahviloita, vierasvenesatama ja myös rannassa olevat kauniit rantamakasiinit on otettu käyttöön. LumiLinna on 21 -vuotisen historiansa aikana sijainnut myös Hahtisaaren venesataman vieressä ja Kemin torilla. Vuoden 2016 linna on viimeinen linna nykyisellä paikallaan sisäsatamassa, koska ensi kaudella linna siirtyy Kemin Mansikkanokan uimarannan tuntumaan. Sinne rakennetaan myös ympärivuotiseen matkailukäyttöön tuleva LumiLinna -osio.

”Linna Linnassa”

Kemin vuoden 2016 LumiLinnan teemana on ”Linna Linnassa” ja se palaakin juurilleen, koska ensimmäinen LumiLinna Hahtisaaren rannassa näytti keskiaikaiselta linnalta korkeine muureineen ja torneineen. Muistan, kuinka Kemin oma poika jousiampuja ja olympiamitalisti Jari Lipponen ampui tulen ensimmäisen linnan soihtuun. Se ensimmäinen LumiLinna on minulle se aito ja oikea, joten olin iloinen tämän vuotisesta teemasta. Keskiaikaisuus näkyy  muun muassa muureissa, portissa ja taideteoksissa. Hauskana yksityiskohtana oli myös Kemin, Simon, Keminmaan, Tervolan  ja Tornion kuntien vaakunoiden jääveistokset lähellä sisäänkäyntiä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

My Entourage.

Kemin matkailun eli Visit Kemin (visitkemi.fi) PR-vastaava Noora Barria esitteli minulle ja seurueelleni LumiLinnaa ja kertoi linnan historiasta, sen rakentamisesta ja esitteli paikkoja. Sain esimerkiksi kuulla mielenkiintoisia yksityiskohtia linnan rakentamisesta, joita en ennen ollut tullut edes ajatelleeksi. Yksi yksityiskohta oli esimerkiksi, millä tavalla pyöreä kattorakennelma LumiLinnan baarissa rakennetaan. Rakennusvaiheessa suuri pallomainen paineilmamuotti täytetään ilmalla ja sen päälle ruiskutetaan vettä, joka annetaan jäähtyä. Paineilmamuotin päälle muodostuu muutaman sentin paksuinen jääkerros. Tämän jälkeen jääkerroksen päälle lingotaan lumikerros. Kun lumi on kovettunut, pallo tyhjennetään ilmasta ja vedetään rakennetusta oviaukosta ulos. Linnan rakentaminen vaatii, että ilma on yhtäjaksoisesti ainakin -7 astetta. LumiLinna on auki tammikuun lopusta huhtikuun alkuun – aina niin kauan, kunnes aurinko lämmittää ja luo linnaan merkittäviä kosmeettisia vaurioita. LumiLinnassa ei käytetä erillisiä tukirakenteita vaan sen rakentamisessa käytetään erilaisia kaarimuotteja, joiden päälle lumi lingotaan. Kun lumi on kovettunut, muotit vedetään pois. Lunta tehdään lumitykeillä 26 000 kuutiota, joka lingotaan muottien päälle. Koko rakentamisessa käytetty lumi ja jää tulevat viereisestä Perämerestä. Kemin LumiLinna onkin ainut merestä kierrätettävä lumirakenne maailmassa. Barrian mukaan linna rakentuu yllättävän nopeasti muutamassa viikossa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LumiLinnassa on aina upeita lumi- ja jääveistoksia. Kemiin saapuu kansainvälisiä veistäjäryhmiä, jotka luovat linnaan sen upeat taideteokset. Itse linnan on suunnitellut Arkkitehtitoimisto Rauno Ruonansuu Oy Kemistä. Lumi- ja jääveistoksia löytyy ympäri linnaa. LumiLinnassa on LumiHotelli, jonka huoneiden seiniä koristavat kauniit lumitaideteokset.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LumiLinnassa on hotellin lisäksi LumiRavintola, jossa on tänä vuonna voinut syödä ilman ennakkovarausta. Ravintolan salit on nimetty keskiaikaisen teeman mukaisesti Kellariravintolaksi ja Juhlasaliksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LumiLinnan kauniissa rantamakasiinissa on LinnanAitta, jossa voi tarpeen mukaan lämmitellä kuuman kaakaon tai muun juoman ja ruoan ääressä. Kävimme seurueeni kanssa turvautumassa kuumaan kaakaoon, jossa oli kermavaahtoa ja vaahtokarkkeja!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LumiLinna on mukava paikka myös lapsille. Törmäsimme linnan pihalla LumiLinnan kahteen maskotiin – Arttuun ja Terttuun. Linnasta löytyy lapsille erilaisia liukumäkiä. Kävin laskemassa lasten kanssa pihalla isossa rengasliukumäessä ja lapset löysivät linnan sisältä kauniin sinisesti valaistun jääliukumäen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vierailu LumiLinnassa oli antoisaa ja oli mukava nähdä, että toiminta on kehittynyt vuosi vuodelta. Näin myös paljon kansainvälisiä turisteja ja uskon, että heillekin linna on elämys. Linnassa voi kokea myös elämän huippuhetkiä ja vierailumme jälkeen LumiKappelissa alkoivatkin häät. LumiKappeli toteutetaan yhteistyössä Kemin seurakunnan kanssa, mutta se on ekumeeninen eli kaikkien kirkkokuntien käytössä.

Kiitos Kemin matkailulle yhteistyöstä ja ajastanne!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA