Europe, Kotor, Montenegro, UNESCO, Yleinen

UNESCO: Kotor / Montenegro

Kotorin luonto- ja kulttuurihistoriallinen alue kuuluu UNESCO maailmanperintökohteisiin, johon se valittiin vuonna 1979. Samana vuonna UNESCO nimityksen jälkeen se koki tuhoisan maanjäristyksen, jonka jälkiä ollaan kunnostettu UNESCOn avustuksella. Kotorin vanhakaupunki on yksi tunnetuimmista matkailukohteista Montenegrossa, joten se oli myös meille ”se kohde”, jossa halusimme vierailla. Tätä valintaa vahvisti myös sen paikka UNESCO maailmanperintökohteena.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kotoriin on helppo tehdä päiväretki esimerkiksi Kroatian Dubrovnikistä, koska se on aika lähellä Kroatian ja Montenegron rajaa. Me kuitenkin yövyimme parinkymmenen kilometrin päässä Bijelan kylässä ja meillä oli vuokra-auto käytössämme, joten pääsimme helposti omalla autolla ajamaan rantaa pitkin kohti Kotoria. Pysähdyimme ensin hetkeksi vanhaan Perastin kylään, joka kuuluu myös Kotorin UNESCO alueeseen. Perast on parhaiten tunnettu kahdesta sen edessä olevasta saaresta – St. George ja Our Lady of the Rocks. Saarilla olisi voinut vierailla kylästä lähtevillä veneillä, mutta päätimme jatkaa matkaa kohti Kotoria.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ajettuamme kohti Kotoria päädyimme vahingossa juuri Kotorin vanhankaupungin muurien vieressä olevalle parkkipaikalle. Ensimmäisenä meille tuli vastaan Pinterestissä näkemäni maisemat pohjoisportin muureista ja vihreästä vedestä. Upeimmat maisemat näkyivät kuitenkin, kun katsoi ylös vuorille. Siellä kiersi jyrkkää rinnettä pitkin muurit, jotka ovat noin 4.5 km pitkät. Ne ovat suojanneet kaupunkia vuorilta tulevia vaaroja vastaan. Muureilla olisi ollut mahdollisuus käydä kävelemässä pientä korvausta vastaan, mutta helteessä emme jaksaneet lähteä kiipeämään lähes pystysuoraa rinnettä 😀

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kiersimme vanhaakaupunkia, joka oli suhteellisen pieni. Kaupungissa oli myös paljon turisteja, kuten missä tahansa muuallakin heinäkuussa. Ilmeisesti paikalla oli myös paikallisia kuuluisuuksia, koska näimme pari kuvausryhmää, jotka luullakseni kuvasivat reality-ohjelmaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kotor on tällä hetkellä kuuma puheenaihe ja se on esiintynyt esimerkiksi Lonely Planetin ”Lonely Planet’s Best in Travel 2016” -kirjassa. Kirjassa kysytään: Why go in 2016? –> Before it gets the cruise ship makeover. Toisinsanoen Kotoriin kannattaa mennä nyt ennen kuin yhä usemmat risteilyalukset haluavat pysähtyä Kotorin satamassa ja turistilaumat ”tuhoavat” vielä jäljellä olevaa aitoa, kotoista tunnelmaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA