Croatia / Kroatia, Europe, UNESCO, Yleinen

UNESCO: Plitvicen kansallispuisto / Kroatia

Olen odottanut, että pääsen kirjoittamaan tätä blogipostausta! Plitvicen kansallispuisto on yksi hienoimmista luontokohteista, joissa olen koskaan ollut ja ehdottomasti yksi kesälomamme kohokohdista. Siitäkin huolimatta, että Plitvicessä vietimme sateisimmat ja kylmimmät päivämme koko loman aikana. Luonto oli kuitenkin uskomaton ja en ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa. Loppujen lopuksi oli hyvä, että sää oli kehno, koska se rajoitti turistien määrää.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Plitvicen kansallispuisto eli kroatiaksi ”Plitvicka Jezera” on UNESCOn maailmanperintökohde. Puisto on Kroatian vanhin kansallispuisto ja se on perustettu jo vuonna 1949. Se on ollut UNESCO listalla vuodesta 1979. Viime aikoina UNESCOn edustajat ovat olleet huolestuneita puiston liiallisista kävijämääristä sekä kansallispuiston ulkopuolisen ympäristön hallitsemattomasta rakentamisesta. Huippusesongin aikana puistossa saattaa vierailla jopa 15 000 ihmistä päivässä. Vuonna 2015 puistossa vieraili 1,2 miljoonaa vierasta. Turistien on kerrottu myös poikkeavan merkityiltä reiteiltä ja näin pilaavan herkkää luontoa. Meidän vieraillessamme puistossa ei suuria ylilyöntejä näkynyt, mutta varmasti tämä on täysin totta, kun puistossa vierailee tuhansia ihmiä päivittäin. Tämä on johtanut siihen, että puiston asema UNESCO maailmanperintökohteena on vaarantunut.

”Take nothing but pictures, leave nothing but footprints and use nothing but time!”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hankimme pääsylippumme puiston ulkopuolelta, jossa on myös parkkipaikat autoille. Lippu  huippusesongin aikaan maksaa yhdeltä aikuiselta 180 kunaa eli noin 24€. Yhteensä hintaportaita on kolme, joten lipun voi saada myös joko noin 15€ tai 7,30€ hintaan riippuen vuodenajasta. Kannattaa tarkistaa hinnat puiston kotisivuilta. Parkkimaksu on kohtuullinen.

Puistossa on kaksi sisäänkäyntiä. Numerot 1 ja 2. Aloitimme puistoon tutustumisen sisäänkäynti 2:sta. Suurin syy tähän oli se, että meidän piti käydä pankkiautomaatilla nostamassa rahaa ja olimme kuulleet, että sisäänkäynti 2:sen luona olevassa hotellissa on pankkiautomaatti. Tämä piti paikkansa. Täytyy huomauttaa, että pankkiautomaatin löytäminen oli pienen tuskan takana, joten tämä vinkki kannattaa laittaa korvan taakse vastaisuuden varalle! Kakkos sisäänkäynti oli myös lähempänä majataloa, jossa yövyimme. Suosittelen myös aloittamista tältä sisäänkäynniltä, koska hienoimmat nähtävyydet ovat lähempänä ensimmäistä sisäänkäyntiä. Tällä tavalla kiertäessä tulee koko ajan hienompia ja hienompia nähtävyyksiä vastaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Luonnon vihreys  puistossa oli jotain käsittämätöntä. Sade sai kasvuston loistamaan. Plitvicen kansallispuisto on koti useille kasvilajeille, kuten myös villieläimille. Näitä villieläimiä ovat esimerkiksi karhut, sudet, ilvekset ja pöllöt. Onneksi yhtään karhua tai sutta ei tullut vastaan 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Puiston alueella pääsee kiertämään jalkaisin pitkospuita tai polkuja pitkin. Puisto on kuitenkin niin laaja, että siellä kulkee myös ”junia” ja laivoja. Nämä ns. junat ovat autoja, jotka kulkevat puiston ulkopuolella asfaltoituja teitä pitkin tuoden ihmiset lähemmäksi nähtävyyksiä. Laivat kulkevat puiston sisällä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aloitimme kansallispuiston kiertämisen ylempien järvien kautta kohti alempia. Järviä on yhteensä 16 kpl. Järvien läpi virtaa Korana-joki, joka tekee järvistä ja vesiputouksista yhtenäisen alueen. Putoukset ovat syntyneet miljoonien vuosien kuluessa kalkkipitoiselle alueelle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Useiden kilometrien kävelyn jälkeen saavuimme Supljaran-luolalle. Kiipesimme rakennettuja portaita pitkin ylös, josta hieman edemmäs käveltyämme oli mahtavat maisemat alas järville.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Luolan läheisyydessä sijaitsee koko kansallispuiston päänähtävyys iso vesiputous. Isolle vesiputoukselle pääsee nopeimmin, jos kansallispuistoon tutustumisen aloittaa ykkös sisäänkäynniltä. Meille tämä vesiputous oli viimeinen etappi ja se kruunasi koko vierailun. Se jaksaa aina hämmästyttää, miten maapallolla voi olla niin paljon, niin upeita luonnonnähtävyyksiä, joista ei ole koskaan aikaisemmin kuullut mitään. Eikä kyse ole siitä, että en tietäisi näistä asioista yleisesti mitään. Plitvicen luonnonpuiston löysin ennen matkaani tarkistamalla, mitä UNESCO kohteita Kroatiasta löytyy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA