Croatia / Kroatia, Europe, Trogir, UNESCO, Yleinen

UNESCO: Trogir / Kroatia

Kirjoitan pikku kirjoituksen historiallisesta Trogirista, joka on (yllätys) UNESCO maailmanperintökohde. Vietimme kaupungissa vain yhden yön. Emme päätyneet Trogiriin tällä kertaa UNESCO statuksen vuoksi (oli kyllä hyvä bonus) vaan siksi, että Splitin hotellihinnat olivat järkyttävän kalliita. Plitvicen kansallispuiston jälkeen suunnitelmissamme oli jatkaa matkaa Korculan saarelle, mutta lautta Korculaan lähti niin aikaisin aamulla Splitin satamasta, ettemme olisi ehtineet ajamaan aamulla Plitvicestä Splitiin (n. 250 km) ja palauttamaan vuokra-autoa siinä välissä Splitin lentokentälle. Trogirin ja Splitin välinen etäisyys on n. 28 km ja Splitin lentokenttä on siinä välissä. Vuokra-auton palautuksen jälkeen otimme taksin sataamaan. Se oli aika tyyristä… muistaakseni noin 40-50€.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Trogirissa oli kaunis, aurinkoinen ja kuuma sää. Se tuntui taas hyvältä Plitvicen sateen ja kylmyyden jälkeen. Osasimme nauttia helteestä, koska olimme saaneet muistutuksen toisesta ääripäästä. Trogirissa on suurinosa nähtävyyksistä pienellä alueella vanhassakaupungissa ja ne voi kiertää nopeasti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1800-vuotta vanhan Trogirin suurin nähtävyys – ainakin kooltaan – on Kamerlengon linnoitus, joka oli ennen yhteydessä kaupungin muureihin. Nyt se on hieman sivussa muusta tiiviisti rakennetusta vanhastakaupungista. Linnoituksen juurella on nykyään myös jalkapallokenttä, joka näyttää hieman erikoiselta vanhaa linnoitusta vasten. Kävimme linnoituksen sisällä ja se ei ollut aivan viimeisen päälle… Linnoituksen sisäpihalla oli muovisia valkoisia tuoleja, toiset kaatuneina. Toivonkin, että UNESCOn rahoituksella linnoitus saa ansaitsemansa kasvojen kohotuksen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vanhankaupungin ulkopuolella on tori, jossa myydään erilaisia hedelmiä, paikallisia erikoisuuksia ja turistikrääsää. Tori on kooltaan aika pieni ja se on vilkkaan tien, kanavan ja ison parkkipaikan välissä. Vanhastakaupungista sinne on vain muutama sata metriä. Hotellimme ilmainen parkkipaikka oli tällä isolla parkkipaikalla, koska vanhakaupunki on pienellä saarella ja sinne ei mahdu kovinkaan montaa autoa parkkiin. Saaren parkkipaikat on varattu pääosin lyhytaikaiseen pysäköintiin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kävimme levähtämässä pienen kiertelyn jälkeen hotelli huoneessamme, joka sijaitsi keskellä vanhaakaupunkia. Illemmalla palasimme takaisin kujille etsimään hyvää ruokapaikkaa sekä katsomaan kaupunkia toisessa valossa. Kiersimme myös muita nähtävyyksiä, mutta emme pistäytyneet minnekään sisälle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Löysimme sattumalta Trogirin parhaan ravintolan – ainakin TripAdvisorin mukaan. Emme tienneet ravintolan sijoitusta ennen kuin saavuimme ’Don Dinoon’. Kysyin hieman pilaillen tarjoilijalta, onko tämä kaupungin paras ravintola ja hänellä olikin ässä hihassaan ja hän kertoi meille, että ravintola on valittu kaupungin parhaaksi ravintolaksi TripAdvisorissa. Ravintola olikin oikein hyvä ja varsinkin jälkiruoat syötävine kukkineen olivat loistavia! Oli ihanaa saada välillä oikeaa ruokaa. Ravintolassa kannattaa käydä, mutta se ei ole Kroatian hintatasoon nähden kaikista halvin. Suurin osa ravintolan asiakkaista näyttikin olevan läntisiä naapureitamme tai heidän viikinki ystäviään.

Trogir on kiva päiväkohde, jonka kiertää halutessaan nopeasti. Siellä kannattaa poiketa, jos olet useamman päivän Splitissä tai haluat kiertää maata tai bongaat UNESCO kohteita.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA