Europe, Lappi, Sweden / Ruotsi, The List, UNESCO, Yleinen

UNESCO: Gammelstadin kirkkokylä, Luulaja / Ruotsi

Vietimme tämän joulun Kemissä synnyinseuduillani. Olemme yleensä joka toinen vuosi Helsingissä ja joka toinen Kemissä. Olin odottanut joulua todella ja oli ihanaa lähteä pohjoiseen. Joulu kuitenkin tuntuu aina enemmän joululta omassa kotitalossa lumen ympäröimänä. Otin muutaman extrapäivän vapaata töistä, jotta joulu ei olisi niin lyhyt. Lopulta se meni kuitenkin taas todella nopeasti. Olin päättänyt, että haluan käydä itse ja viedä myös mieheni Luulajaan Ruotsiin. Sain syksyllä tietää, että Luulajassa eli Luleåssa on Unescon maailmanperintökohde – Gammelstads kyrkstad. En ollut ollut siellä koskaan aikaisemmin. Nuorempana matkat Luulajaan olivat pääasiassa shobbailureissuja, koska Ruotsissa vain nyt oli 90-luvulla enemmän kaikkea 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kemistä on matkaa Luulajaan noin 160 km. Näimme matkan varrella kauniin auringonnousun, jota pysähdyimme kuvaamaan. Oli talvinen ja kirkas sää. Valoisaa ei kuitenkaan ollut montaakaan tuntia, mutta onneksi ei ollut täysin pimeää auringon noustessa eikä laskiessa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gammelstadin kirkkokylä sijaitsee noin 10 km päässä Luulajan kaupungista. Olimme henkilöautolla liikenteessä, joten pääsimme sinne helposti. Kylä oli todella suloinen. Harmiksemme kaikki paikat vain olivat suljettu jouluksi. Matkailusesonki sijoittuu pääasiassa kesään, jolloin on enemmän kaikenlaisia tapahtumia ja liikkeet ovat auki. Pääsimme kuitenkin kiertämään suhteellisen rauhassa, vaikka muutama muukin turisti näytti eksyneen sinne. Törmäsimme – no  onneksi emme ihan kirjaimellisesti – erääseen paikalliseen. Isoon ja pörröiseen kissaan, joka tarkkaili kylän menoa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yli 400 -vuotta vanha kirkkokylä ja sen keskellä oleva Alaluulajan keskiaikainen kirkko valittiin UNESCO maailmanperintökohteeksi vuonna 1996, koska alue on Ruotsin parhaiten säilynyt ja koko Skandinavian mittakaavassa ainutlaatuinen esimerkki perinteisestä kirkkokylästä. Ruotsissa oli 71 vastaavaa kirkkokylää ja vain 16 niistä on nykyään jäljellä. Useat niistä eivät yllä lähellekään entistä loistoaan. Pieniä punaisia mökkejä/kirkkotupia käytettiin kauempaa tulevien kirkossakävijöiden majoitukseen, koska heillä saattoi olla pitkä ja vaikea matka takaisin kotiin. Tupia on 405 kpl. Unescon suojelun kohteena on kylän 520 rakennusta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nykyisin iso osa kirkkotuvista on yksityisessä omistuksessa. Maan omistaa kuitenkin kirkko ja tupien omistajuuteen liittyy todella paljon sääntöjä, joilla pyritään välttämään tupien muuttumista kesämökeiksi tai pysyviksi asumuksiksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kujia kierrellessä tuli väkisinkin mieleen, millaista elämä siellä on ollut. Vanhoillisromanttiset ajatukset suloisesta kylästä ja sen yhteisöstä. Mielessäni on kehkeytymässä suunnitelma kiertää Ruotsia ja varmaan samalla myös Norjaa sitten, kun meillä on oma auto. Voisimme hyvinkin pistäytyä uudelleen kylässä kesällä ja olla siellä myös yötä. En ollut tutkinut paikkaa sen tarkemmin ennen kuin tulimme ja en tiennyt, että kirkkokylän lähellä on Hägnanin ulkoilmamuseo, johon on tuotu eri puolilta Norrbottenia peräisin olevia rakennuksia. Se on käsittääkseni vähän samanlainen kuin Seurasaari Helsingissä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA