Europe, Finland / Suomi, Helsinki, Lux Helsinki, Yleinen

Valofestivaali Lux Helsinki

Lux Helsinki järjestettiin viime viikonloppuna yhdeksännen kerran ja tämä vuosi oli ensimmäinen, kun kunnolla kävin kiertämässä festivaaleilla. Olen vähän huono lähtemään liian lähelle. Viime vuonna festivaalit järjestettiin muutaman sadan metrin päästä kotoamme, mutta oli tosi kova pakkanen (muistaakseni), joten kävin katsomassa vain muutaman teoksen. Tänä vuonna menin uusin silmin ja kolmen vapaapäivän jälkeen levänneenä. Tapahtuma ylitti odotukseni. Ja oli lämmin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Emme olleet katsoneet monelta festivaali ”aukeaa” vaan menimme sen mukaan, miten tuli pimeää. Oli ihanan vähän ihmisiä liikkeellä, kun saavuimme Tuomiokirkolle. Huomasimme pikku hiljaa, että monet paikat olivat vielä kiinni tai juuri avautumassa. Sattumalta olimme hyvissä ajoin liikenteessä ja näimme esim. Maija Louekarin videoesityksen heti, kun se alkoi ja meitä oli vain muutama ihminen sitä katsomassa. Esitys oli hauska ja se oli varmaan monien lasten mieleen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tapahtuman verkkosivuilla oli hyvä kartta, jota lähdimme seuraamaan. Näimme jo Senaatintorille saavuttuamme Rölli Ridanpään ja Tero Laineen teoksen ”Light Pipes”. Pääsimme psykedeeliseen taikametsään ”Flowers of Life” -puiston avauduttua ja sen jälkeen Mónica Ruiz Loyolan ”Absence” -esitykseen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Minua miellytti jostain syystä ehkä eniten Kaisa Salmen vesivärimäinen teos ”Ronda”. Se oli ”Absence” -teoksen tummien sävyjen jälkeen väri-ilottelua ja jollakin tavalla yllättävä. En ole millään tasolla mikään taidekriitikko tai osaa analysoida sen syvemmin, mutta perinteisellä pers- ja mututuntumalla se oli hieno.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tuomiokirkko loisti illan aikana lukemattomissa eri sävyissä riippuen siitä milloin katsoi ja mistä suunnalta. Snellmaninkadulla oli myös heijastettuna vaikuttava valuvan veden teos, Outi Pieskin ”Gorzi”. Sitä ihaillessa alkoi tulla vastaan valtavat ihmisvirrat Katajanokan suunnalta. Siinä ryysiksessä unohdimme mennä katsomaan paljon näkyvyyttä saaneen Kalle Mustosen teoksen ”Tellmehowdoifeel”. Se jäi vähän harmittamaan. Kuljimme kuitenkin vastavirtaan kohti Katajanokkaa, jossa Alvar Aallon suunnittelemaan ”sokeripalataloon” oli heijastettu abstrakteja värejä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lopuksi kävelimme Kauppatorilta kotiin päin, mutta pysähdyimme vielä kuumalle teelle ja juustokakkupalalle ravintola Kappeliin. Kauppatorin varrella olevat vanhat ja kauniit rakennukset sekä presidentinlinna oli valaistu ja ne saivat aivan uuden elämän. Kuten jo alussa sanoin, Lux Helsinki ylitti odotukseni. Tämänkertainen ympäristö oli myös onnistunut. Kruununhaassa on leveät kadut, joten ihmisiä mahtui kulkemaan paremmin kuin esim. viime vuonna Kampissa. Tapahtuman ollessa keskellä kaupunkia turistitkin varmasti löysivät sen paremmin. Oli mukava nähdä, että ihmisiä oli liikeellä todella paljon sunnuntai iltanakin. Kaupungissa oli elämää!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA