Czech Republic / Tsekki, Europe, Prague, Praha, UNESCO, Yleinen

UNESCO: Praha / Tsekki

Vedimme alku talvesta hatusta viikonloppuloman Prahaan tammikuun lopuksi. Kirjaimellisesti. Kaksi muuta vaihtoehtoa olivat Visby Gotlannissa Ruotsissa ja Dublin Irlannissa. Praha yllätti ja hurmasi minut. Viikonloppuloman voi tehdä Prahaan edullisesti. Meillä maksoi lennot Helsingistä kahdelle 245€ ja laadukas hotelli kolmeksi yöksi 266€. Vierastin hieman Czech Airlinesia lentoyhtiönä, mutta turhaan. Kone oli kuin mikä tahansa muukin ja lennot olivat suorat. Hotellina meillä oli Prahan linnan lähistöllä oleva Hotel Golden Star (alla kuvassa). Olin ensi kertaa Prahassa ja Tsekissä ylipäätään. Tammikuu alkoi siis uudella maalla ja uudella UNESCO kohteella.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Säätiedotus oli luvannut koko viikonlopulle auringonpaistetta ja heräsimme perjantai aamuna aikaisin, jotta pääsimme ottamaan kuvia auringonnoususta. Se oli hyvä, koska säätiedotus ei pitänyt paikkaansa muina päivinä ja meiltä olisi jäänyt auringonnousu näkemättä. Hotellimme sijaitsi Malá Stranan kaupunginosassa ja vain 200m päässä Prahan linnan pääporteilta. Sijainti oli täydellinen. Kävelimma vain muutaman sata metriä ja pääsimme täydelliselle valokuvauspaikalla. En tunne Prahaa yhden viikonlopun perusteella erityisen hyvin, mutta paikka saattoi olla jopa Prahan paras paikka kuvata auringonnousua.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aurinko nousi nopeasti. Kattojen yllä tuprutteli suloisesti lukuisista savupiipuista savua. Prahan linnan porteilla ja sen edessä olevalla Hradcanyn aukiolla ei ollut kuin muutama muu. Toisin kuin muutamaa tuntia myöhemmin, jolloin aukio on täynnä turisteja. Yksi sisäänpääsy linnaan on aukion puolella. Aamuvarhaisella siellä sai nauttia barokki- ja renesanssirakennuksista rauhassa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Meitä varoiteltiin tammikuun kylmästä säästä, joka Prahassa vaikuttaa menevän luihin ja ytimiin. Kannattaakin pukeutua kunnolla, kun lähtee kiertämään kaupunkia jalkaisin. Olin haaveillut Pinterest-kuvien perusteella talvisesta Prahasta ja aurinkoisesta sekä utuisesta maisemasta. Lähdimme kiertämään raikkaassa talvisäässä kaupunkia hotelliaamupalan ja muutaman tunnin rauhassa heräämisen jälkeen. Päämääränämme oli ensisijaisesti vanhakaupunki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Malá Strana (Pienipuoli)

Kauniin Malá Stranan kaupunginosan arkkitehtuuri on parhaiten säilynyttä vanhaa Prahaa. Kaupunginosan pääkatu on Nerudova, jonka päässä meidänkin hotellimme sijaitsi. Nerudova on turistien kansoittama ja siellä on paljon pieniä matkamuistomyymälöitä. Kadun varrella on kuitenkin kauniita vanhoja rakennuksia ja menneestä muistona ovien päällä taiteellisia nimikylttejä, joiden avulla talot erotettiin toisistaan ennen kuin taloja alettiin numeroida 1700-luvulla. Katua pitkin pääsee Prahan linnalle. Malá Stranalta löytyy turistien lisäksi suurlähetystöjä, poliitikkoja ja tsekkijulkkiksia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kaarlensilta (Karluv Most) on yksi Prahan tunnetuimmista nähtävyyksistä ellei tunnetuin. 520m pitkä silta yhdistää pienenpuolen vanhaankaupunkiin ja se kulkee Vtavajoen yllä. Goottilaistyylisen sillan rakennus alkoi vuonna 1357.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Staré Mesto (Vanhakaupunki)

Vanhakaupunki on Prahan historiallinen keskus, jossa on iso aukio sekä paljon kiemurtelevia kujia. Vanhankaupungin aukiota eli Staromestské námestía ympäröi hulppeat vanhat rakennukset, jotka edustavat mm. barokkia, gotiikkaa, renesanssia ja rokokoota. Aukiolla on myös kuuluisa astronominen kello, joka vetää turisteja puoleensa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kiersimme hetken vanhaakaupunkia ja pistäydyimme kahvittelemaan ja lämmittelemään jäseniämme. Ostimme saapuessamme vanhaankaupunkiin liput klassisen musiikin konserttiin Klementinumiin illaksi ja kävimme Juutalaismuseossa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prahan historiallinen keskusta ja sen ympäristö on UNESCO maailmanperintökohde, joka pääsi listalle vuonna 1992. Alueeseen kuuluu: Prahan linna ja Hradcanyn aukio, Malá Strana, Kaarlensilta, vanhakaupunki, Josefov (juutalainen kaupunginosa), Nové Mesto (uusikaupunki) ja Vysehrad (linnoitus).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA