Baby, Baby Boy, Passi, Travel, Yleinen
Jätä kommentti

Vauvalle passi?

Saimme noudettua pari päivää sitten valmiin passin pojallemme lähi R-kioskilta. Vauvan passin hankkiminen toimii lähes samalla tapaa kuin aikuisenkin, mutta vauvan kanssa pitää tehdä tunnistuskäynti poliisilaitoksella. Kävimme poikani kanssa Pasilan poliisitalolla. Emme varanneet sähköisen hakemuksen yhteydessä ehdotettua aikaa, koska ensimmäinen vapaa aika olisi ollut vasta kuukauden kuluttua hakemuksen jätöstä. Lopulta jonotimme poliisitalolla ja tunnistuskäynti oli yllättävän nopeasti hoidettu.

Passin hakemisen vaiheet:

 1. Käy kuvattavana.
  Me kävimme Helsingin Postitalon Rajala Pro Shopissa. Kuvan hinta oli 25€ kyseisessä liikkeessä. Vauvaa kuvattaessa vauva istuu vanhemman sylissä. Vanhemman ja vauvan väliin laitetaan valkoinen tausta. Kuva saatiin otettua nopeasti, mutta en ole varma onko se kovin näköinen 😀 Kuva lähetetään liikkeestä suoraan sähköisesti poliisille. Minulle tuli tekstiviestillä koodi, jonka alta kuva löytyi sähköistä lomaketta täytettäessä. Koodi on voimassa puoli vuotta, koska kuva saa olla maksimissaan puoli vuotta vanha.
 2. Täytä sähköinen hakemus verkossa.
  Hakemuksen voi tehdä myös kokonaan poliisin lupapalvelupisteessa, mutta tällä tavalla se on hitaampaa ja kalliimpaa. Hakemukseen kirjataan tarvittavat tiedot ja passikuva haetaan koodin avulla. Hakemusta täytettäessä tulee täyttää myös toisen vanhemman sähköpostiosoite, jotta hän voi sähköpostin saatuaan antaa valtuuden lapsen passin hakemiseen. Hakemuksen lopussa kerrotaan tarvitaanko tunnistuskäyntiä. Passi maksetaan tässä vaiheessa.
 3. Käy vauvan kanssa poliisin lupapalvelupisteessä tunnistautumassa.
  Ota oma passi mukaan ja muista lapsen sosiaaliturvatunnus. Virkailija löytää sen myös järjestelmästä, jos vanhempi ei ole opetellut sitä ulkoa ja Kela-kortti on jäänyt kotiin…
 4. Poliisilta tulee tekstiviesti, kun passi on noudettavissa halutusta pisteestä.
  Kirjekuoren päällä on kummankin vanhemman nimet, jotta passin voi noutaa kumpi vanhemmista tahansa. Noudettaessa tulee olla oma passi tai muu virallinen henkilötodistus mukana. Minulla on esimerkiksi vielä eri sukunimi kuin pojallani ja olin hieman huolissaan saanko noudettua passia, mutta se ei ollut ongelma.
 5. Tarkista, että passin tiedot ovat oikein.

Koko prosessissa meni noin kaksi viikkoa. Varmasti homman saa hoidettua nopeamminkin, jos itse on vain aktiivisempi. Meillä ei ollut vielä kiire, joten hoidimme yhden asian kerrallaan. Nyt pojalla on oma passi, joka on voimassa niin kauan kuin hänet voi passista tunnistaa. Ei siis välttämättä viittä vuotta. Tämän tiedon sain tunnistuskäynnillä. Nyt odotellaan ensimmäistä lentoa maaliskuussa Ouluun ja takaisin sekä pääsiäismatkaa Lontooseen!

Ps. Ostin passin kuoret jo useampi vuosi sitten, kun lapsi oli vielä vasta haaveen tasolla.
Merkki: Mamas&Papas

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s