Baby, Baby Boy, Cybex Priam, Yleinen

Valintani – Cybex Priam lastenvaunu

Miksi valitsin juuri tämän lastenvaunun lukuisien lastenvaunujen joukosta? Yksi sana riittää. Rakastuminen. Kuulostaa ehkä ylitseampuvalta ja naurettavaltakin, kun kyse on kuitenkin lastenvaunuista… Mutta näin siinä kävi. Olen työskennellyt lastentarvikkeiden parissa vuodesta 2004. En ole enää helposti hurmattavissa. Cybex Priam tuli markkinoille vuonna 2015. Näin sen ensimmäisen kerran Saksan Kölnin Kind+Jugend lastentarvikealanmessuilla syksyllä 2014. Ja silloin se tapahtui.

Mikä siinä sitten oli? Kaikki. Tyylikkyys, laatu, kauniit kankaat, erilainen runko, ajatus vaunun takana ja viimeistely. Voisi luulla, että olisin ehtinyt kyllästyä Priamiin ennen kuin ehdin saada oman lapsen. Näin ei kuitenkaan käynyt. Kaikki asiat, joista olen pitänyt jo heti alusta alkaen, olen pitänyt edelleen käytön jälkeenkin. Käytössä on tullut myös paljon muita loistavia ominaisuuksia vastaan, joiden arvoa en tiennyt ennen käyttöä. Yksi niistä on aisan säätö. Olen aina pitänyt itseäni nikama-aisa naisena 😀 Priamissa aisa on teleskooppinen. Luulin, että tämä on vaunun heikkous. Ei ole. Ensinnäkin aisa on ollut minulle juuri oikealla korkeudella ja minua ei ole häirinnyt missään tilanteessa se, että aisa ei säädy nikamaisesti ylös ja alas. Teleskooppiaisa myös laskeutuu täysin esim. vaunukoppaa vasten, jolloin se ei ole tiellä bussissa, raitiovaunussa tai hississä. Vaununi on mahtunut uskomattoman pieniin tiloihin, kuten erilaisiin hisseihin. Ystäväni sanoi, että et tule mahtumaan heidän hissiin, koska kenenkään vaunut eivät ole siihen mahtuneet. No me testasimme ja mahduimme, koska aisa ei vie tilaa. Muuten vaunu ei ole mitenkään normaalia pienempi.

Cybex Priam lastenvaunu

Toinen asia, mistä olen Priameissa aina pitänyt on Plus-kankaat. Kankaat ovat vahvat ja niissä on meleerattu pinta. Tämän vuoden 2019 -malli on kuitenkin muuttunut kankaiden osalta, joten ne ovat nykyään erilaiset. (Vaununi on rungoltaan ja lisäosiltaan vuoden 2018 -malli.) Samoja Plus-kankaita käytetään myös osassa Cybex turvaistuimia. Myös rattaisiin adaptereilla sopiva Cybex Cloud Q turvakaukalo on ostettavissa Plus-kankailla. Vaunukoppani väri on ”Cashmere Beige”, istuinosan valitsin mustana ”Stardust Black” värinä ja Cloud Q turvakaukaloni on punainen ”Infra Red”. Alun perin olisin halunnut kaikki vuoden 2017 ”Infra Red” -värissä, mutta valitettavasti ne olivat loppuunmyyty, kun aloin havitella niitä. Vuodelle 2018 ei tullut punaista. Onneksi sain vielä kaukalon tuossa värissä! Itseasiassa en koskaan kuvitellut hankkivani vaunuja juuri näissä väreissä, jotka minulla on. Luulin pitkään, että punaisen jälkeen olisin valinnut oranssin ”Autumn Gold” -värin, jotta rattaissa olisi ollut väriä. Olen kuitenkin ollut erittäin tyytyväinen beige-rusehtavaan vaunukoppaani. Tämä valikoitui löydettyäni lapselle talveksi kuparinvärisen toppapuvun. Toppapukuun sopi myös Stokken huurteisen ruskea lampaantalja ja sitä myötä ”Cashmere Beige” -vaunukoppa.  Mustaa Lux istuinosaa en ole vielä käyttänyt.

"Cashmere Beige"

Lapseni syntyi marraskuun alussa, joten olen marraskuun lopusta alkaen rullaillut vaunujen kanssa pitkin Etelä-Helsinkiä, kulkenut raitiovaunuissa ja busseilla sekä omalla autolla. Talvi on ollut luminen, mutta olen pärjännyt hyvin pienillä kääntyvillä etupyörillä muutamaa lumisinta päivää lukuunottamatta, jolloin oli pakko vaihtaa isot talvipyörät eteen. Olen myös mennyt Kaivopuistossa pieniä kinttupolkuja pitkin, joten joskus on täytynyt mennä takapyörät edellä ja vetää. Tämä on ollut kyllä ihan oma vikani. Mitäpä lähdin hankeen työntämään 🙂 Pienet pyörät ovat käytössä kyllä ehdottomat. Niillä on niin kätevä kääntää ja pyöriä. Takapyörät ovat leveämpää ”All Terrain” -mallia.

Cybex Priam

Käytettyäni vaunuja nyt noin 3kk olen pitänyt myös todella paljon vaunun tavarakorista. Se on siisti ja säädettävissä isommaksi. Hoitolaukkuni on yleensä aina tavarakorissa ellen tarvi tavarakorin tilaa jollekin muulle. Tavarakorin loistava pikku ominaisuus on siinä olevat magneetit, joiden avulla tavarakorin suurennusläppä voidaan nopeasti vain työntää kiinni ja taas näyttää siistiltä. Läpässä on nepparitkin, mutta en jaksa alkaa niitä kiinnittämään erikseen, kun magneetit hoitavat homman.

Cybex Priam lastenvaunu

Onko Priameissa mitään huonoja puolia? Minun piti miettiä tätä todella pitkään. Mikään ei häiritse, mutta jos joku huono puoli pitää löytää, löydän niitä kaksi. Asiakkaiden toiveesta nykyisin rungon jousitus näkyy. Ajatuksella: ”Kun ne näkyvät, ne ovat olemassa.”. Mielestäni vanha tapa, jossa ne eivät näkyneet oli parempi. Nyt jousipakkoihin menee helpommin polyä ja kuraa. Toinen ”huono puoli” on mukiteline. Ei ehkä itse mukiteline vaan se, että mukiteline leventää ratasta ja se saattaa jäädä kiinni aina johonkin, kun unohdan ottaa sen huomioon. Olen ihmetellyt, miten en ole saanut mukitelinettä vielä rikki. Täytyy olla hyvää ja joustavaa muovia 😀

Tulevatko Cybex Priam lastenvaunut olemaan viimeiset vaununi/rattaani? Tulen hyvin suurella todennäköisyydellä pitämään nämä koko niiden käyttöiän noin 3 -vuotta. En ole ”vaunuhullu” siinä mielessä, että vaihtaisin vaunuja koko ajan. En koe siihen tarvetta. Saatan silti ostaa parit muutkin vaunut rinnalle tarpeeseen. Esimerkiksi nyt olen huomannut, että juoksulenkille olisi huomattavasti helpompi päästä juoksurattaiden kanssa kuin odottaa oikeaa hetkeä, että joku muu hoitaisi lasta. Toinen tilanne, jossa saattaisin hankkia toiset rattaat on rattaat mökille. Ei se, etteikö Priameita voisi käyttää mökillämme, mutta aina niitä ei ehkä halua tuoda mukana. Pieniksi rattaiksi hankin ensi viikolla Babyzen Yoyo+ matkarattaat. Ne tulevat erilaiseen tarpeeseen kuin Priamit. Cybex Mios kaupunkiratas on yksi, jonka hankintaa olen miettinyt ihan muuten vain. Mutta saa nähdä.